maart 2012

 

Wat gaat de tijd snel, Twan is al meer dan een maand thuis, toch een hele verandering in huis, er is veel meer leven in huis, ondertussen is er heel wat gebeurd, al heel wat doktersbezoekjes gedaan en ja we staan alweer een stapje verder.

Allereerst zijn we bij Dr.Gillis langs geweest, algemene kinder- en jeugdgeneeskunde en specialist Tropische geneeskunde & adoptie, hier werd een algemeen onderzoek uitgevoerd, controle van stoelgang, bloed, RX botleeftijd...., op enkele kleine puntjes na was Twan een heel vriendelijke peuter en deed hij het heel goed.

Vervolgens zijn we ook nog naar K&G geweest, daar hadden ze een nieuw toestelletje (automatische refractometer) dat ook de ogen van kinderen kon meten, dat was een kans om Twan zijn ogen ook nog eens te laten controleren want alles wordt grondig gecontroleerd buiten dat, en ja hoor het was toch de moeite want het toestel gaf op één puntje van de vijf een kleine afwijking, dat zullen we dus later eens opnieuw moeten laten controleren door een oogarts.

Onze volgende afspraak was het Schisisteam van UZ-Leuven, dit bezoek was heel goed meegevallen en we hebben het volste vertrouwen in het team dat alles zal goed komen met Twan. We hebben met zes teamleden een gesprek gehad, waaronder twee proffessoren en een arts die instaan voor Neus, keel-, en oorziekten en gelaat- en halschirurgie, de logopediste, de psychologe en de sociaal assistente, allemaal heel vriendelijke mensen, we hebben daar heel veel uitleg gehad over het ontstaan van schisis en ook hoe het verdere verloop van Twan zijn opvolging zal zijn.

Twan zijn eerste operatie zal op 20 juni 2012 zijn, hij zal vanaf zijn operatie drie nachtjes in het ziekenhuis moeten blijven, dat wil zeggen dat als alles goed gaat hij net op zijn verjaardag terug naar huis mag. Zijn zacht gehemelte en zoveel mogelijk het hard gehemelte zullen ze proberen te sluiten, indien niet alles gesloten raakt of er achteraf nog terug een gaatje komt bij het groeien zal er nog een kleine operatie volgen binnen een paar jaar. Na deze operatie van Twan om zijn gehemelte te sluiten kunnen we pas echt werken aan Twan zijn uitspraak, nu is dat onmogelijk daar Twan niet zijn neusholte kan afsluiten, hier zullen we waarschijnlijk de hulp van een logopedist inschakelen. De laatste operatie herstel tandenboog zal gebeuren op de leeftijd van ongeveer 9 jaar bij de tandenwissel.

Na heel wat drukke eerste weken hebben nu ook eindelijk wat rustigere weken achter de rug en kan Twan zich steeds beter aanpassen, het gaat goed met Twan maar heeft steeds zijn eigen willetje en moet regelmatig op de vingers getikt worden, ook hebben Twan en Yinte soms ruzie en willen ze met hetzelfde speelgoed spelen, als de één iets heeft moet de andere het ook hebben en dit wederzijds maar samen spelen en lachen kunnen ze ook, dus ik denk dat dit de normale gang van zaken is :-) met grote zus daarintegen gaat het supergoed, klikt heel goed maar Jade is dan ook een stuk groter dan Twan.

Twan heeft ook al enkele uurtjes voor de eerste keer kennis mogen gaan maken met het lenteklasje samen met ons, dat was een openklasmoment voor de toekomstige nieuwe kindjes, hij heeft het allemaal een beetje geobserveerd en op zijn gemak in zijn ééntje met de autootjes wat gespeeld, daarna tijdens de speeltijd hebben ze ook nog mogen meespelen op de speelplaats, dan kwam Yinte er ook bij want zij zit in de tweede kleuterklas, Twan vond het toch wel leuk dat hij zijn zus terug zag en ze hebben dan ook hand in hand verder rond gelopen, hij trok zijn plan wel dat wasd geen probleem. We gaan proberen Twan halve dagjes na de paasvakantie naar school te laten gaan.

Mama heeft een maandje zorgverlof bijgenomen zo dat Twan op zijn gemak aan zijn nieuw klasje kan wennen met halve dagen want voor ganse dagen en opvang en middag blijven eten is het nog veel te vroeg. Na Twan zijn operatie is de papa nog twee maandjes thuis zodat Twan rustig kan herstellen van toch wel een pijnlijke operatie.

Volgende maand al weer wat meer nieuws.

 

Twan samen met Yinte samen op de laptop
Twan samen met Jade op de schuifaf
samen glijden
samen op de foto
 
wat een pret op de trampoline
rits dichtdoen anders kan ik eruit vallen
 
wat een kapoen
net na mijn bezoekje bij Dr.Gillis, blij dat het gedaan was, een spuitje en bloed trekken vind ik toch maar niets.
samen met Jade op de fiets
 
alleen van de schuifaf
 
voor het eerst naar het lenteklasje, een openklasdag voor de toekomstige nieuwe kindjes die samen met de ouders enkele uurtjes het klasje mochten gaan verkennen
Twan speelt rustig met de autootjes in het klasje
weer heel wat nieuwe dingen te zien
ook mochten ze al voor de eerste keer eens samen spelen op de speelplaats tijdens de speeltijd